Jan 31, 2013

The light at the end..










I'm human, I'm not perfect but I'm thankful.





Moody 















Aku memang tak perfect.















Memang susah kalau kita kenal dengan orang yang merasa diri sendiri tersangat perfect. 
Memang susah kalau diri kita terasa di bolak balik.
Memang susah kalau dah terasa hati.
Memang susah jadi baik.
Memang emo.


 




Jan 30, 2013

Aku lah nih - tekena hidung kembang gua!

Hahaha, hampeh..

Memang aku selalu macam ni laa..


Macam nih..


kedekut, sayang duit, duit tak berapa nak ada, tapiiiiiiiiiiiiiiiii hajat/niat/keinginan/desire/ nak membeli tu, segunungggg okeh! adoiiii malammmmmmmmmmmmm!



Gelak aku tengok gambar nih! memang kena straight kat aku!

Hadiah utk Pakngah


Sapa tak hepi tengok muka orang tersayang hepi? Cakap kat aku sapa? Mesti semua orang dalam dunia nih akan bahagia bila insan tersayang tesenyum lebar..Alhamdulillah..


Raya cina tahun ular nih, adik bongsu mak aku @ pakngah kami tersayang akan menikah! yeaaayyyyy! Syukur, 40 tahun baru bertemu jodoh, dan aku doakan ini jodoh pertama dan terakhir..


Pakngah anak yang ke 12 dari 12 orang adik beradik, ye laaa katanya bongsu kan? hihik..Pakngah tak pernah kawen, ini 1st time dia akan tuturkan dialog "Aku terima nikahnya.......si Makngah dari kedah..." hihihik..Mesti muka cuak nak mamps..Akan ku bakor, bakorrr!!


Kami sepakat beli hadiah untuk si panten (pengatin) satu set kelengkapan bilik tidur seperti yang panten dambakan #dambaanpilukhai tanda kami amat sayanggggggg kat pakngah :')


So, balik wedding Abangde Kema haritu, petang sikit kami dah gerak kat kedai apek perabot area bandar Triang..



Ok, aku dah malas nak tulis, sila tengok muka gembira bakal raja sehari terus! Layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!

Hepi kan muka beliau? We love u Pakngah, sobss sobbss..


Itu cermin mekap Makngah nanti bersama Pakngah tercinta katanyaa!!
Tadaaa! ada duit lebih sikit hasil kutipan, kami belikan Akemi as bedsheet =)


Actually bedsheet tu takde dalam permintaan panten, tapi duit lebih ada, so kita belikan Akemi agar tidur Pakngah lena dan bermimpi indah..wakakakaka, mampukah lena lepas nih? Hohohoho..ok dah.


Ini gambar masa pas beli adiah panten tu, rombongan lepak tepi sungai Pahang, yamcha!




So, raya cina mari ke Kedah uolls!



Jan 28, 2013

Hidup gitu laa..

Hye uolls..

Ada sihat?

Ada cargas?

Bagusssss..Senyum2 okeh =)


Minggu lepas macam2 jadi, penat sangat! penat becampur aduk! geram, sakit jiwa, sakit hati, sakit mental, sakit limpa, ahahahaha tapi dalam keruh tu ada yang jernih, mesti ada! 


Ok, meh kita ingat balik apa jadi kat aku.


Start malam senin tu aku dah rasa lain macam kat mata, mata berair pehtu betaik2..Buat2 tak tau je sebab dah biasa mata jadi penat memalam, sebab tido lewat, so tak suspect apa2..

Bangun tido hari senin tu, amik ko! Tak leh buka mata dah [belah kanan] taik mata melekit, menggunung! Mata redness gile! Tapi aku gagahkan jugak pegi keja sebab tak sakit tak hape..Aku pakai jugak lens..

Kat opis mata da macam langsuir! Merah menyala, tapi versi pepagi yang indah la kan..

Aku gagahkan jugak keja sampai pukul 12, half day..Pastu aku balik..

Aku balik bukan sebab aku nak checking mata, tapi aku tunggu dia datang than kitorg shoot pegi KK Balok buat HIV Test..Dalam mata merah, dalam pedih2 tu aku gagahkan je, sebab nak settle cepat..


Selasa pon aku masih kerja, gigih kan? Mata masa nih dah tahap merah biji saga..


Rabu tu aku dah tak tertahan lagi, tapi still tak MC, aku keja separuh hari, petang tu terus pegi klinik, dapat ubat bejenis2, kalah jua akhirnya..Aku ingat nak wat taktau je, nak wat tak kesah, tapi penyakit nih lagi kuat dari aku..


Khamis cuti kan? so duduk umah je laa..Dapat pulak bad news, ayah dia masuk spital, kena tahan ward sebab penyakit kencing manis..So 2 hari aku tido kat spital, my first time ever..Aku tak pernah bemalam kat spital sebelum nih!

Actually betul kata pepatah, kadang2 Allah kasi hujan sebab nak hadiahkan pelangi.. *senyummmmmmmmmmmmmmmmmmmmm sebab dalam kekalutan aku ada keindahan, ecehh!

Thanks Allah..


Jumaat & Sabtu seperti biasa dan semalam aku karok! 

Akhirnya aku merasa tegelak tebahak2 macam biasa!! ngilai macam ponti! Sapa kenal aku tau la aku gelak cmne..



Hidup ada turun naik, ada suka ada duka..ada air mata ada gelak tawa..



Thanks sekali lagi untuk Pencipta.


Mr & Mrs..sebelum masuk bilik melalak!



Jan 23, 2013

Sakit mata



Aku sakit mata..sakit mata..sakit mata..
Baru nk pegi klinik..Aku sakit jiwa ngan orang yang selalu nak jatuhkan orang lain..
Aku sedih macam ni laa..




Jan 22, 2013

Busy kah?



Arinih aku bz sangat, bukan konon2, tp bz sangat!!

Nah muka terbaru masa wedding sepupu kat Triang sabtu lepas..

Huhuk..Naik pelamin uolls ^_^


aku and my little bf






Jan 21, 2013

Being..


Takde siapa yang nak carry negative feeling hari2 dalam hati.


Ingat tu! Takde..



Tapi, kalau itu yang pernah kau hadiahkan dulu, macam mana?


Bukan senang, noted.





Jan 18, 2013

Muka kertu..


Nak tengok muka kertu aku? nak? nak?










hihik..










Nak tengok ke?









Malu lahhh..


















Ok2, nah! tengok la puas2!!















Aku 20 tahun akan datang! umur 49 tahun.. cantik??



Hahahaha..Tipu sangat! Tak sama ngan muka aku pon kan?? Tapi best la..hahaha





Balik kampung..oooOO, Yeayyy!


Hahaha..aku pemalas, yuppss..Harinih mood nak balik kampung membuak. Malasssss mau bekerja tu lebihhh sangat! Lebih sangat tu sangat2 la kan..huhuk..


Tadi adik mak aku yang ke 11 tepon, dialognya: 


We: Awak balik kampung tak?

Aku: Mesti la balik, nape we?

We: We dah nak balik nih, nak ikut tak? pas amik diorg kat skolah, We balik la..Tapi We ngan anak2 jantan je, Pak We ngan Nurul tak balik, Nurul tuition..Nak ikut tak?

Aku: (redha) Alaaaaaaa, ok la We balik la dulu, kita keja lagi nih, balik pas keja..

We: Ok, jumpa kat umah Tok.



Ok, hampa sebab kena tinggal. (macam selama nih tak pernah kena tinggal) #getik.



Tak lama pastu Puan Nyaros pulak tepon. Puan Nyaros tu kengkawan, mak aku la. Tanya balik kol bape, blablablabla..yang penting ikan dia aku dah beli semalam, tapi tetinggal dalam peti ais akak Restoran Thai sebelah kedai Ismet, hihik..Kena kutip sebelum balik karang, jangan aku lupa sudaaaa..

Pastu tak lama kemudian adik mak aku no 10 plak tepon.



Aku: Hello

Cu: Kandak ni Ekiey nih..Mama tanya Kandak balik pukul bape? nak balik sama tak? (Ekiey anak dia, yang tolong tanya daaaaa.)

Aku: Owhh Ikiey, Kandak keja balik pas keja la, Ikiey balik pukul bape?

Cu: (Ikiey pass to mama). Cu balik jap2 lagi, dah amik dah budak2 nih balik skolah.




Kan? kejammmmmm.



Tinggal aku sorang mengabiskan masa untuk balik pastu balik umah jap sebab baju tak packing lagi, pastuuuuuu kena pi kendai Ismet dulu amik ikan kat restoran sebelah, pastuuuuuuuuu baru boleh balik. Aishhhhhhhhhhhhhh..

Nasib laaa..Eermmmmmmmmmm, Tak sabar!! Mak nak ayam berladaaaaa!!

Tak sabar nak jumpa dak2 kecik 2 ketul nih! anak kakak aku.


K bai.


Shawl dan Jumaat yang Indah..

Assalamualaikum..Jumaat Sudaaahhhh! ^_~

Hari nih gua pulang ke kampung pas keja nanti..

Hari nih gua bawak sebekas ikanggg untuk mak kawanggg *wahhhh,terengganukahh??*

Banyakkan berdoa eh di hari Jumaat, berdoa pon dapat pahala tau =)




Nota kaki: Pepagi dah ada orang puji shawl gua cantik..huhuk, mesti la cantik tengok la sapa yang pakai kan? hahaha sila muntah ijau!..Shawl from Mekah, kakak gua kasi, tapi kakak gua dapat dari mak. Bebelit sikitkan ayat, asah sikit otak karat tu!




Jan 17, 2013

Madah


Jangan buat perangai
Susah nak betulkan..


Jangan buat pasal
Nanti ke bawah..


Jangan sakitkan
Kalau taknak disakiti..


Jangan lebih kurang
Jaga air muka orang..


Jangan membalas
Kalau taknak dibalas..


Jangan susah memaafkan
Kita perlu dimaafkan..


Jangan tinggi sangat
Ingat masa tesungkur..


Jangan beri banyak
Sikit untuk bangkit..


Jangan lupa Pencipta
Dia Berkuasa..


Jangan tinggal kewajiban
Cuba jadi sempurna..


Jangan menyalahkan
Doa agar tak berulang..


Jangan lupa Doa
Beza kita Islam..


Jan 16, 2013

Kugiran Perut


Berat hati macam ada batu bata 5 tingkat la kat dada..aishhh. Tengah2 memikir, tengah2 wat keja, perut bebunyi riang "aku teringin makan nasi ayam kat kuantan parade tu weyyy" sedapnya kalau dapat ayam ngan sup dia skaranggggg, terus hilang berat hati yang ditanggung nih, gerenti laa!!

menggelupur terus cacing aku tengok ayam tu!!


Dulu zaman remaja2 [takde kerut kat muka, cerah bersih murni!] aku keja part -time kat The Store Kuantan Parade tu lepas abis SPM [sebelum masuk u], kalau aku lunch kat situ boleh makan 2 pinggan ko! Ko mampu? Masa tu harga kalau tak silap RM2.70 je, kuantiti banyakkkkkkkk, harga takde beza nak peha ke, kepak ke, dada ayam ke, tapi skarang! RM5.50 untuk nasi ayam peha dan kuantiti dia, mak aiiii..5 suap dah licin pinggan aku! Tapi sebab sedap, aku ketar2 tangan hulur duit pastu makan pelan2, hahaha, kedekut ya rabbi!


Pastu tengah cita pasal nasi ayam nih, aku teringat lak Ayam Pedas McD..Omaigaddddd, arinih dah la balik lambat kena menari2 kat opis dulu..ermmm sabar la cacing, 4-5 jam lagi baru boleh makan =(

Cacing dalam perut pitam bangun pitammm balik!!


Pastu teringin ayam goreng berlada mak buat.. T.T ini memang terbaik di dunia! Selagi tak abis bawah tudung saji tu, aku akan repeat makan dan makan lagi.. #jelaslaparrrr. Mak aku mana pandai masak yang bukan2. Maksud aku, jangan harapla nk makan mak aku masak nasi beriyani *tak pernah tefikir mak akan masak JANGAN RISAU mak.. Pehtu nak mintak die masak nasi tomato ayam berkuah macam sos isi gula sekilo ke, memang takkkkkkkkkk la kan!! Mak aku si Kak Rose tu masak simple gila babeng, kegemaran anak2nya ialah telur gode [telur dikacau hancur isi kicap manis], sardin pedas meletup!, ayam berlada..pastu sudah semestinya nasi lemak terbaekkkk!! hehe, ok lapar tahap perut mengempis sampai nampak tulang, tp realitinya lapar mcm mana pon perut aku tetap berlapis kek lapis!


Dan aku pon tak paham ini entry sampah apa. k bai.


nota kaki : Gambar google, kacau air neskepi o jap.
















Al-fatihah


Semalam sorang lagi insan dalam hidup aku yang kembali ke rahmatullah..Semoga arwah Pak Ngah Usop, ayah kepada kawan baik aku si Kama ditempatkan dikalangan orang beriman dan diringankan seksaan kubur..Al-Fatihah..


Semalam sepatutnya aku ada training menari for company event lepas waktu keja. Tapi dalam pukul 3.00 pm aku dapat tahu Pak Ngah dah meninggal dunia..Sebak terus hati. Sebab aku baru called si Kama nak datang malam semalam, nak datang melawat, aku terkilan sebab tak sempat nak tengok arwah masa hidup..Semalam memang nak nangis pastu tetiba dapat berita sedih nih, memang laju je air mata tu..


Pukul 4 pm aku terus balik, called adik Kama si Abang, diorang mandikan Pak Ngah kat Masjid IM 1, so aku terus ke sana. Sampai2 Pak Ngah tengah dimandikan. Pintu bilik mandi mayat tak ditutup, so aku boleh nampak apa kat dalam, sebak. Aku nampak kaki arwah, pucat kaku..sayu.


Selesai jenazah dimandikan, terus solat Asar kat sana dan ramai2 solat jenazah sekali. Terus gerak balik ke rumah Kama sebab sanak saudara tengah tunggu dan jenazah nak ditanamkan dengan segera..


Sampai kat rumah, bawak masuk, terus solat jenazah untuk kali ke dua. Selesai semua, dengan pantas tanpa belengah langsung, terus bawa ke tanah perkuburan. Aku tak sempat sampai lagi jenazah dah selamat ditanam. Sebelum Maghrib semua dah selesai. Pertama kali aku tengok urusan yang sangat lancar, cepat. Kagum sangat.


Sedih sebab Pakcik yang baca talkin, menangis2 baca doa. Ini pengalaman pertama aku tengok orang menangis teresak2 baca talkin..Ya Allah, ayat yang paling aku ingat, "Orang yang tak sembahyang, nanti dalam kubur sebelum sempat jawab soalan malaikat dah ada ular patuk kita, kita tak sempat jawab apa2..tak mudah" Ya Allah, selamatkanlah kami dari azab kubur, lapangkan kubur kami..


Aku tengok keluarga Kama, semua dah agak kuat. Mungkin dah lama Pak Ngah sakit. Mungkin diorang dah bersedia dengan sebarang kemungkinan. Malam terakhir arwah pon sempat pesan kat semua anak2 supaya jaga diri, jaga keluarga..Mungkin dia dah tau, kita je yang taktau..


Terkilan sebab tak dapat tengok muka arwah, kejar masa so dah takde lengah2 nak buka muka arwah untuk ditatap saudara mara..Bukan rezeki aku.


Ya Allah, Kau permudahkanlah Arwah Pak Ngah Usop di sana..Kau tempatkan dia dikalangan orang yang beriman..



Yang pergi tetap pergi, jadikan ikhtibar dan pedoman supaya menjadi lebih baik. Mati tak akan lambat dan tak akan cepat, Allah dah janjikan macam tu..




Al-Fatihah..




Jan 15, 2013

Peace?

Nak menangis
Malu, nanti jadi kecoh.


Nak menjerit
Gila ko kat opis.



Nak mengadu
Takde tempat untuk becerita.



Nak menulis
Tak ada idea nak dikarang.



Nak bermadah
Aku tak puitis langsung.



Nak menyanyi
Dah takde lirik sesuai.



Nak marah
Siapa mangsa?



Nak pergi
Jauh mana aku mampu lari?



Nak lepak cool
Otak dah tak leh terima.



Nak kongsi
Aku selalu biarkan berlalu..



Nak lepaskan
Ajarlah aku.




Nota kaki: Dada sebak, jiwa kacau..cepatlah masa berlalu.




Everything will be ok in the end #pray








Sakit Otak


Pening pening..

Luahan.


Keja belambak..payment untuk vendor banyak pending, system baru memang ke laut. tak friendly user langsung [memula aku type tak family user, ko dah sesat sgt dah ni jet].


Keja yang sepatutnya aku boleh buat dengan 5-6 kali clik je dah jadi tak siap2?????? Keja yang aku dah buat Dec 2012, dapat e-mail kena re-create sebab kena using new system?????? pastu bila aku nak buat, macam harammm susahnya..memang da nyaring sangat suara kalau boleh marah nih..Tahap nyaring suara aku boleh buat taik telinga cair!



Tolong lah, aku ni dah la bukan bijak IT, bukan jua penyabar, dan bukan jua si rajin melongok tengok paper beterabur tapi result tak ade! Kalau paper beterabur, tajam je mata tengok pc, tangan laju wat keja, 2-3 jam pastu keja done, aku tak kesah..Ini da jadi pekerja dedikasi dari pagi tadi, tapi satu keja tak jalan memang aku taufan!! Aku semak! Aku penat!! 







Tuesday moring everyone ~


Assalamualaikum..


Moga semuanya bakal lancar untuk kita semua..Arinih aku rajin bebenor iron baju kurung =) berkurung pink, berhijab pink..

Caiyo0k! 

Mari kerja!


Jan 14, 2013

Jahat - Baik - Semakin Baik

Alhamdulillah, Siti Nurhaliza dah berhijab penuh..Alhamdulillah..

Aku rasa Siti comel sangat, tak macam kakak2 pon, macam anak dara baru abis kolej..macam muda 10 thn..comel dan ayu sangat2!

Aku imbau balik, ramai artis dah behijrah, Alhamdulillah..

Yang kita tak sangka akan berubah, yang pernah buat salah, yang kita ingat dia jahat sangat..Dia jadi lebih baik dari kita skarang..Kan? Allah nak kasi hidayah, tak kira dekat siapa pon..Doalah agar kita dilembutkan hati menerima petunjukNya..


Ingatlah, 


"Setiap yang baik tidak semestinya tak pernah buat jahat, dan setiap yang jahat tak semestinya tak boleh jadi baik"


Kita manusia biasa, sekiranya awalan kita baik, belum tentu penghujungnya begitu, dan sekiranya kita bermula dari jahat tak semestinya kita jahat jugak dipenghujungnya..


Renung2kanlah..Allah Maha Esa, Maha Mengetahui, Maha Menyayangi..


Ada iras aku tak? hew hew hew, Alhamdulillah.

Pernah terjerumus, dan Allah tak pernah berpaling..

Mula2 sekali berhijab seingat aku..Sayang Wardina =)

Ayu - perkataan terbaik

Petunjuk Allah, jadi manusia terpilih, Alhamdulillah

Cantik sangat!


Aku tak cakap orang yang berhijab lebih baik dari yg free hair, dan aku tak cakap orang free hair jahat, takk! Tapi aku besyukur, ramai yang sedar dan ingin perbaiki..Slow2, aku pon nak berubah, nk tutup aurat sepenuhnya..Tengah berusaha, tak semestinya dah berhijab dah sempurna, takk! banyak lagi kena perbaiki..hingga tutup mata, In Shaa Allah..




Moody Monday


No mood.

Semua yang dibuat semua rasa tak kena, rasa marah, rasa kecewa, rasa moody tahap dewata.


Tetiba kena jadi facilitator. Mula2 mood ke laut, tapi bila fikirkan balik, bestnya!! Boleh gelak2 bila suruh orang ikut storyline given.


Monadaayyy Beluussssss sangat kot today. Pagi tadi bangun pastu macam 'Ya Allah malasnya aku, kenapa perlu pegi kerja, nape takde bisnes sendiri? Bila kedai dobi idaman nak jadi realiti?' Hohh berangan jap jadi tokey dobi, hari2 bau wangi2 sabun, wangi kedai dobi lain macam kan? wangiii je..bestnya!! Pastu aku la bos, aku la kuli, aku la auditor, cleaner, semua aku..best!


Ada duit lebih sikit, buka pulak pusat tuition. Lillahitaala. Dapat ajar anak2 baka2 nabi Adam. Dapat turunkan ilmu, cari duit, beri manfaat, kongsi ilmu reramai..Best lagi!



Tapi realitinya..


Aku masih kat depan pc, menaip keja2. Jap2 togok air. Jap2 pegi toilet..Pastu buat iar dalam pantry, sampai la jarum jam pukul 4.45 ke, 5 ke, ikut kecepatan aku sampai. Flexible Office Hour. Early you come, early la u can go back home! Hahahaha..




Ok la, nak pi toilet pulak. sementara nak berangan jadi tokey lagi.










Jan 11, 2013

Mimpi lagi.


Apsal eik sejak dua menjak nih, aku selalu mimpi bukan2..Aku pelik laa..


Aku tak risau mana pon, adat la mimpi masa tido, tapinya skarang acap kali sangat kot? *acap tak acap la kan* dah la mimpi tu mimpi ngarut, kadang2bila tejaga jantung aku bukan main kencang bedegup..


Ada satu mimpi tu, aku mimpi hantu dalam selimut aku! Dah la dalam mimpi tu, aku mimpi, aku masa hari yang sama, kiranya aku mimpi aku tengah tido pakai baju seluar selimut pada hari aku bemimpi tu? #pitam hantu tu dalam selimut aku ok! Aku sempat azan dan terus tejaga, tejaga dalam keadaan tecungap2 pastu tetido semula, mimpi hantu tu jugak tapi dia da blah tak silap, dah kuar dari selimut tu..Meremang? Aku pon. Hantu tu tak clear, yang aku ingat badan hitam kot? Mata merah..



Pastu aku selalu *acap* mimpi aku mandi sungai, hahahaha..Aku gelak sebab ntah bila la aku pandai berenang dalam sungai yang air laju tuh, dalam mimpi bukan main lagi berenang kat tengah2 sungai, siap ada geng ntah sesapa! Pastu aku berenang laju weyy, siap naik sampan..Mimpi macam gini aku tak takut mana pon, tapi best sebab macam hepi sangat aku masa tu, air sungai sejuk pehtu jenih macam nampak batu kat dasar =)




Dulu aku ada teman, masa aku kecik2 la..Teman mimpi aku. Dia seorang lelaki sebaya aku kot..Kami selalu main basikal kat kampung yang kuno. Jalan kat kampung tu bukan jalan tar macam kampung kita2 skarang, jalan kampung tu masih sebesar 2kaki je, jalan tanah, kiri kanan berumput hijau..Masa dalam mimpi tu umah aku tinggi sangat..Umur aku dalam lingkungan 8 tahun kot..Tapi skarang dah tak penah mimpi dia lagi..Dia da merajuk kah? Hahahaha #serambodoh!



Tapi balik dari tajuk asal, skarang aku selalu mimpi. Mimpi yang bangang2 je. Penat la, macam tak lena la kan kalau asek mimpi jaga, mimpi jaga..Pastu kalau aku mimpi seram, lepas jaga konon2 nak la ingat pastu cerita kat member, tapi harammmm! memang tak ingat sampai sudah pon, pening2 nak ingat aku mimpi apa, tapi hampa..hehehe


Ni bukan bermimpi, ini tengah mengimbau kenangan!




jogging! tenangkan fikiran jom =)



Nah, doa untuk diamalkan


Jan 10, 2013

Air dan cerita pengotor


Sentap aku lupa buka air dulu sebelum buang hajat tadi, hukhukhuk! buatnya takde air, maka belonggoklah ia..kesat guna tisu [kalau ada tisu, kalau takde?] omaigadddddddddddd *lari*..musim takde air memang trauma, buatnya tengah memulas, tak siap lagi membuang, air putus? ko cakau la dinding toilet!!! protes habis-habisan!



Aku kalau nk tabrak ke, kencing ke, memang akan buka air paip tu dulu.. Papehal aku kena confirmkan air tu ada, baru hati senang..Tadi ntah camne aku boleh lupa nak buka air dulu, dah la musim takde air, tetiba pucat cecepat buka paip..pufffffff, nasib air ada =) terus besiul hati gembira #belakonsangat.




Bila cerita pasal air nih aku teringat toilet kotor..Hangin bila orang tak pandai nak clearkan pas membuang! keji betul perangai! Kalau toilet tu tak share aku tak kesah, ko nak buat sampai toilet bowl tu tukar jadi warna coklat kehitaman ke, hitam kehijauan ke, bedaki bagai ke, pastu ko duduk atas bendalah tu lagi, lantak ko lah, aku tak kesah!! Masalahnya toilet tu kita kongsi, ada orang lain akan guna lagi, bare in mind la! Tak ke kurang ajar sangat kalau tak flush taik ko sendiri? nak orang tengok ke? taik ko ada intan belian ke? wangi seharum downy ke?


Ko mampu ??



Lagi satu tabiat orang negara kita nih, sisa beterabur..tak reti nk jirus elok2. Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, serius aku da mual..



Pengotor nak mampos!




Aku pon tak tau nape tetiba tecerita pasal toilet nih, padahal tadi tetrauma telupa buka paip je..jelas tension ngan condition kebersihan lettew..kbai *libas shawl, horse walk..



Hikhikhik



comel sangat!bersih suci murni =)



Sorry kalau buat korang muntah tengok gambar2 yg aku goggle tu..Tapi itu lah yang aku face kadang2 bila guna toilet awam.



Pengotor ke kita sebagai rakyat Malaysia? fikir lah sendiri. *tetiba ending serius*





Doa Pagi


Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Kami sambut kedatangan hari ini dengan kesyukuran kepada Mu. Sempurnakan nikmatMu untuk kami pada hari ini dan kekalkanlah nikmat yang telah engkau kurniakan kepada kami selama ini dan kurniakan kelazatan untuk kami dalam mengecap akan segala nikmat yang dikurniakan kepada kami.



Ya Allah Ya Tuhan Kami,

Kami memohon kepada Mu akan nikmat secukup-cukupnya, memohon kesihatan semulia-mulianya, memohon rezeki semewah-mewahnya, memohon umur setua-tuanya, memohon rahmat dan nikmat sebanyak-banyaknya, memohon anugerah sebaik-baiknya, memohon sifat lemah lembut yang sehalus-halus Hikmahnya, memohon amal yang sebenar-benar faedahnya.
Aminn..






 

Jan 9, 2013

Kotak Putih

Tensi sangat.









Mana nak cari kotak putih seperti di bawah..



Aku tak nak lah kotak yang mahal2 berhantu..itu yang masalah. Susah nak cari yang berpatutan.





Aku google kan. Bekenan. Tapi macam tecirit nak cari kat mana..





Mana nak carik weyyy!!










Teka Teki

Morning sunshine ^_~

Pagi nih aku makan nasi kerabu best dengan nes o kaw punya itam gelab legam! Sambil becerita pasal Pahang menang semalam 3.-2 ngn Johor Darul Takzim! Hidup Tok Gajah!! Yahoooooooooooooooooooo!!..Pehtu, melayan lak teka-teki, hakhakhak, ok meh toraiiii! memang seronok kalau kena cara! Hilang stress mak k..


 Mari2 kasi kertas pasir sikit kat otak yang dah belumut tu..




1)Gajah lalu titi patah, lepas tu kambing pula lalu..


Apa yang patah pulak?





2)Lima pasang stokin direndam di dalam laut merah. Setiap pasang stokin itu berwarna putih, hijau, biru, kuning dan hitam. 


Apa akan terjadi kepada semua stokin tersebut?





3)Bila makan pisang, buang kulit, tapi kalau makan kulit, buang apa?




Cuba jawab tanpa tanya orang..kalau tak dapat, sila tanya gua eh? coba coba..aku kasi 3 dulu!











Put It In A Love Song

Alicia Keys ft. Beyonce – Put It In A Love Song

 Hey yo B

What up A

What we want?

Want them to say

Say you love me, Say you love me
Then put it in a love song (Put it in a love song)
Say you need me, Say you need me
Then write it in a letter for me (Oh oh oh)
Say you want me, Say you want me
Then text me on the cell phone (Text me on my cell phone)
Say you love me, Say you love me
Then put me in a love song (Oh)

If you say you want me, yeah,
You say you want me
If you do the right thing, we can be together
I’m not easy, yeah, you gotta work for it
I’m the real thing, yeah, you gotta please me
All that talk, and boy you better walk it
All that front and that’s not how you do it
If you really need me like you say you need me
Baby better show me, baby better come and say

Say you love me, Say you love me
Then put it in a love song (Put it in a love song)
Say you need me, Say you need me
Then write it in a letter for me (Oh oh oh)
Say you want me, Say you want me
Then text me on the cell phone (Text me on my cell phone)
Say you love me, Say you love me
Then put me in a love song (Oh)

What you gonna do when somebody commences
Believe that he can do it better
Send me gifts and show me the romance
All this this and that, can you do better?
All I’m saying is love is what I’m looking for
If you wanna keep me, baby gotta love me more
If you really want me, like you say you want me
If you really need me, baby better come and say

Say you love me, Say you love me
Then put it in a love song (Put it in a love song)
Say you need me, Say you need me
Then write it in a letter for me (Oh oh oh)
Say you want me, Say you want me
Then text me on the cell phone (Text me on my cell phone)
Say you love me, Say you love me
Then put me in a love song (Oh)

Gotta work it baby, work it out
If you want me baby, Work it out
If you need me baby, Work it out
Gotta work it out, Work it out

 If you love me baby, Work it out
Gotta work it baby, Work it out
If you want me baby, Work it out
Gotta work it out, Gotta work it out

If you want me love and all my time
Part of my plans and part of my mind

All of the things that you wanna do
But make sure your love for me’s true to you

If you show me baby believe

So many possibilities
We can look to infinity
If you wanna be with me


Nota kaki: Dear, take note eh..amik point2 penting and apply it in your real life..



Jan 8, 2013

RM43,200.00

Teka bunyi ERA dah ada pemenang. Dan pemenang dia ialah akuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, yeahhh haaa haaaa! ok tipu sangat.



RM43,200.00 cash hadiahnya..selamat sang lelaki tu dapat..Tahniah aku ucapkan, rezeki kamu, keluarga kamu, dan sekalian yang mendoakan kamu..Rezeki kalau dikongsi lagi berkat, bak sini sepuloh ribu? hakhakak..




Kalau aku dapat cash sebanyak itu, boleh dikatakan rezeki sekelip mata tu, wedding aku 14 hari 14 malam non-stop! 24/7 aku buka restoran sementara FOC je depan rumah, order ko nak makan hape mak nenek bagai selama 14 hari tu! 




Tapi, aku takde rezeki tu, rezeki aku bentuk lain mungkin..





"Ya Allah, murahkan rezeki ku agar ku terhindar dari yg haram..Amin"

Putusnya bekalan air..

Tuesday morning uolls..

Harinih aku mandi kat opis, hewhewhew *owh gedik*



Kuantan, boleh dikatakan sebahagian besar kawasan kat sini putus air sampai hari Jumaat! Putus bekalan air terus..Aku dengar dari Selasa to Jumaat, tapi area rumah aku biasa la  awal sehari, in advance!



Dan umah aku tangkinya bocor. Iya, tangki bocor..iyaaaaaaaa tepat sekali, bekalan air melampau2 tak cukup..So untuk 4 hari ni sediakan daun bebanyak wat kesat apa yang patut ye Jet, kalau terbau sesuatu yang tengik bengik tu, ko becakap je la dalam ati, jangan nk kecoh2 sangat.



Pepagi tadi aku bangun, tak mandi..air cukup untuk cebuk, cuci muka, untuk gigi, air sembahyang..kalau yg berhadas besar ke, berhajat besar ke, memang tak mampu nak laksanakan sekarang. ko laksanakanlah 4 hari kemudian bila air dah wujud semula. Perut jangan nak meroyan, tetiba sampai umah baru nak tabrak memang ko carik pasal! 



Sampai opis, ku cari towel, ku pakai atas kepala [owh belakon sgt] terus ke shower dan mandi sepuas ati. Just bersabun je, sebab kat rumah dah cuci muka, gosok gigi bagai..Mandi kat opis walau tak selesa mana, sebab tak biasa, tapi sangat la seribu rahmat masa ketandusan nih..


Itu je la cerita untuk pepagi Selasa. K bai.




Aku googlekan je. Comel dak tecik nih!!


nota kaki: Semalam terbawak2 royanan. siap berdondang sayang dalam keta sambil keluar air mata..pastu bila keluar keta tunduk2 muka macam banduan ondaway nak bicara malu kena tangkap gambar! *belakon sangat!*




Jan 7, 2013

Banyaknya hal!

Ya Allah, serabutnya bila fikir macam2 tak siap lg..memang macam2 sangat tau, bukan macam2 yang sikit..macam2 sangat!!



Hadoiii.. *nanges lap air mata guna t-shirt* 



Paling wat tensi bila sang teruna relax2 aje, takde pon menunjukkan kecut perut ke, perut memulas ke, ok2 je..macam apa ada hal? relax la..chill gitu..penat la =( penat sebab sendiri2 stress orang lain tak stress..macam aku syok sendiri stress sedangkan tak perlu stress mana, eh tak perlu stress ke? lagi sebulan lebih je kot? mana nak pegi HIV test la, amik borang itu ini, tak pegi ukur baju lagi, pelamin bagai, mak andam pon tak jumpa2 mana yang bekenan, hantaran tak berusik langsung, bunga telur tepi pelamin tu tak tau apa cita, goodies tak decide nak kasi apa lagi, kad kawin tak confirm order lagi..#pitam


ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH


Kan best kalau ada insan yang boleh berganding bahu dalam handle kepitaman ini..mari2 sapa yang mau settle kan sikit hal2 di atas, sangat dialuan!



 
 
luahan je ni..ok luahan






think positive..






everything gonna be ok..







smooth and will be nice..






k la, aku royankan je..




gambar takde kena mengena..layankan je..ni long aku, dah kawen da pong!

Link SKMM - rebat telefon RM200

Hello uolls, 



Nah amik link untuk daftar rebate telefon RM200 tu..



Jangan tak daftarrrrrrrrrrrrrrrrr..



Tapi untuk si bujang yg muda2 saja, yg bawah 20-an kan? hak hak hak..



Yang gaji bawah RM3000 kannnnnnnn? Yang dah besar gajinya sila beli sendiri, jangan harap rebate sangat la kan?? *kibas shawl*











selamat membeli telefon baru =)..RM200 je pon, tapi siapa nk kasi RM200 tu kan??free2 je dapat..

Jan 2, 2013

Welcome 2013

YA ALLAH,

selamat datang 2013, selamat tinggal 2012..




Hmmm, mood ke laut sikit harinih, jiwa sentap, padahal takde sapa pon yg sentapkan, maklumlah akukan gembeng! gembeng sangat, tahap tengok gambar pon air mata da menggelegak nk bejurai.. *tariktisulaphingus

Teringat segalanya..kenangan 2012 T.T memang 2012 tak banyak membawa kebahagiaan, tapi aku hadapi dengan sekuat tenaga, Alhamdulillah aku bejaya sampai ke hari ini..

Awal tahun 2012..

Ya Allah dugaan aku teramat besar, teramat pedih..Yang paling dasyat dugaan tu tak boleh ditolong oleh sesiapa kecuali diri aku sendiri untuk overcome segalanya..Sakit bila diperlaku, pedih macam luka kena simbah asid..Tak boleh digambarkan..Temenung aku semalam bila teringat balik, temernung dan befikir..


"Bila semua ni nak berakhir?" 


"Siapa yang boleh bejanji untuk beri aku kegembiraan semula?"


"Aku kuat ke kalau jadi balik?"


"Aku dah kenapa?"


*sakit ya* *sakit* cukup la..



2012 behijrah ke arah yg lebih sempurna..
Alhamdulillah, dalam kesedihan, Allah bukakan pintu hati aku, beri aku petunjuk, kurniakan aku kawan2 yang membawa aku ke arah lebih sempurna..Hati aku terbuka untuk behijrah..Aku tak boleh tangguh2 dah, mula2 aku janji nk pakai hijab selepas kahwin, tapi hati aku tak tenteram, so aku cakap kat diri aku, pakai masa ramadhan, still hati resah..Dan aku tak punya sehelai pon hijab kat rumah, apetah lagi baju semua tak kena..Tapi resah hati aku tetap nak aku cecepat sarung apa pon untuk tutup segala yang tak patut..Alhamdulillah pertengahan bukan June aku cuba sempurnakan..Bebekalkan 5 helai hijab, aku mulakan hidup yang baru..Alhamdulillah, terima kasih ALLAH, Kau buka hati aku, Kau pilih aku, Kau sayang aku..Terima Kasih untuk segalanya..Ramai sangat yang teperanjat, tak kurang jugak yang pelekehkan..Aku cuba untuk sempurna, aku cuba, dan akan terus cuba..Doakan aku jadi lebih sempurna..


2012 Dan isi kandungannya..
Aku tinggalkan 2012 dengan tangisan, dengan harapan..Aku berdoa semoga 2013 akan membawa sejuta kenangan manis, sejuta kebahagian kepada aku dan insan sekeliling..Tiada lain yang aku minta, aku cuma nak kemanisan dalam perhubungan aku, kemeriahan dalam hidup, pengalaman yang akan mengajar aku lebih sempurna..


Doakan segalanya lancar, doakan hati aku kuat..doakan hati aku bersih..amin



Aku mengalu-alukan kedatangan 2013..Berilah aku bahagia =) Aku nk jadi hamba yang solehah, anak yang baik, pekerja yg cemerlang, pasangan yang menyempurnakan..



SELAMAT DATANG 2013